Takbyte för BRF Västertorg i Eriksberg, Uppsala

feb 21, 2022

Byte av tak

I Brf Västertorg kontaktade en person i styrelsen, Henrik Rask, oss angående renovering av taken på Västertorg. Han har gjort en upphandling som vi, Anders Produktion, vann.

Västertorg består av en kommersiell byggnad där det finns affärer och även höghus med papptak. Dessutom består Brf Västertorg även av lägenhetshus med 7 trappuppgångar. Vi har bytt pappen på samtliga tak och även bytt ut plåt på alla genomföringar på fotplåtar och dylikt. Innan vi lade pappen så lade vi också en tilläggsisoleringsskiva ovanpå den bandade plåten inför pappläggningen.

Det övriga taket bestod av pannor. Vi rev alla takpannor och lade ny papp, ny läkt och nya pannor. Vi klädde in alla skorstenar nedtill för att skydda mot väta och fuktproblem som oftast står runt takluckor, skorstenar och andra genomföringar som finns på ett tak. För att få det tätt och bra är vi extra noggranna med dem. 

På toppen av alla skorstenar valde man också att göra en ”prärievagn”, som vi kallar den. Det är ett plåttak ovanför skorstenarna, som man förr oftast använde vid eldning på grund av att dessa höll sig varma och torkade ur på ett bra sätt. Nu för tiden används inte skorstenarna på det sättet och därför blir de kalla och fukten kan stanna kvar. De så kallade ”prärievagnarna” skyddar mot att få in regn och fukt i skorstenarna.

Vi monterade också taksäkerhet, takbrygga och räcke runt alla uppstigningsluckor, plattformar att gå på och längst ner satt vi upp snörasskydd som skyddar snöras eller halkning. Takbryggan är den som man sätter linan i för att gå och inspektera taken.

Projektet gick bra och i olika faser, eftersom det var stora ytor av ställning, olika moment och papp på ena taket och pannor på de andra taken och taksäkerhet. Arbetet gick väl, det besiktigades och blev godkänt. Efter det sattes även solceller upp på hela taket.

Vi uppskattar samarbetet med Brf Västertorg och projektledaren Henrik Rask.

Anders Produktion Logo

Kontakta oss

Tel: 018-10 10 10
info@andersproduktion.se

  • Hidden
  • Hidden
  • De uppgifter du lämnar till Anders Produktion, när du till exempel fyller i detta kontaktformulär, behöver vi för att kunna genomföra och administrera ditt eller dina önskemål. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.