Målning av Fönster på Väderkvarnsgatan i Uppsala för BRF Aslög

apr 14, 2021

Historik och underhållstips – Målning av Fönster

Samtliga lägenhetsfönster och källarfönster samt balkongdörrarna på fastigheten har behandlats utvändigt, samt på karm och fals. Ytorna har skrapats upp, slipats och tvättats enligt rengöringsgrad 2. Några fönster (44 st) behövde brännas för att den gamla färgen skulle lossna. Detta blev ett litet extra arbete.

Trärena ytor har sedan behandlats med Alcro impregnerande grundolja (bilaga 1). Därefter har de grundats med Alcro Bestå grund (bilaga 2) och sedan strykts två gånger med Alcro Bestå fönsterfärg (bilaga 3). Karmar är målade med färg ”Kärlek, röd” och bågarna med ”tonad vit” på utsidan. Källarfönstren har målats med tonad vit både på karm och båge. Nya tätningslister har monterats till alla fönster och dörrar.

Fönsterbleck

Alla fönsterbleck har målats. Först har ytorna tvättats, därefter skrapats med plastskrapa för att inte skada galven på plåten. Ytan har sedan målats två gånger med Alcro Komplett (bilaga 4). Tonad vit till källarfönstren på gårdssidan, NCS S 4000-N på sidan mot parkeringen. Övriga bleck har målats med färg ”kärlek röd”. Komplett är Alcros flaggskepp vad gäller metallfärg, en färg med rostskydd, grund och täck i samma.

Stålräcke

Ytan har först tvättats, därefter skrapats. Ytan har sedan målats två gånger med Alcro Komplett tonad vit.

Källardörrar och panelen på nedre delen av gaveln

Panelen var riktigt hårt åtgången av väder och vind. Vi skrapade all lös färg, slipade ytan försiktigt och tvättade av allt. Därefter grundades alla ytor och sedan fylldes sprickorna i på listerna med fönsterkitt. Ny grundning och sedan två gånger med Bestå fönsterfärg, recept: CH 5,4 RX 10, YX 14,6, brytbas Vit.

Puts – lagning av sprickor i sockel och runt källardörrarna på gaveln

Den största delen av putsen mellan dörrarna och under panelen knackades bort. Metallen som kom fram har rostskyddats med Alcros Roststopp (bilaga 5) Putsen har byggts upp i två varv med putsbruk och sedan målats med betongfärg i samma kulör. Metallen har sedan målats två varv med Alcro Komplett.

Underhållstips för Fönster

Fönstren var hög tid att måla om när vi startade upp projektet. För att hålla dem i ett bra skick, vill vi råda föreningen att titta över de mest utsatta partierna på sydsidan redan om fem år. Annars är det dags för en ommålning om åtta-tio år. Vi hoppas på förtroendet även då. Vill avsluta med att tacka för förtroendet att visa kärlek till er fastighet. Arbetet har flutit på bra och de boende har varit förstående trots lite olägenhet i samband med arbetet. Hoppas vi ses snart igen!

Mats Westerberg
Anders Produktion

Kontakta oss

Tel: 018-10 10 10
info@andersproduktion.se

  • Hidden
  • Hidden
  • De uppgifter du lämnar till Anders Produktion, när du till exempel fyller i detta kontaktformulär, behöver vi för att kunna genomföra och administrera ditt eller dina önskemål. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.